Bali’ye asik oldum, kalpten, ruhtan, gozden vuruldum. O yuzden biraz daha arastirma yaptim:

Bali, Hinduism’i takip ediyor (%98).

Gecim kaynaklari sanat! Resim, heykel, ahsap oyma, el sanatlari ve dans gosterileri en populerleri.

Yaklasik 1000’den fazla tapinaklari var. Tapinaklar, 4’e ayriliyor. 1)Tanrilari icin yaptiklari 2) Fonksiyonel tapinak diye adlandirdiklari halk tapinaklari 3) evlerindeki aile tapinaklari 4) Halk tapinaklari

Evleri ise 3 ayri tapinaktan olusuyor. Bir tanesi Tanrilari, bir tanesi hayvanlari, bir tanesi de kendileri icin.

Disarda uyuyorlar.

Gunde 3 kere, her yemek oncesi, kendilerinden once Tanrilarina yemek sunuyorlar. Bu yuzden sokakta, her ev onunde, yerde bir parca pirinc ve cicek gormek mumkun. Bunlari sunarken, ellerinde cicekle dua da ediyorlar.

Geleneksel kiyafetleri ‘sarong’. Etek gibi bagladiklari pareo gibi birsey. Bir de bellerine bagladiklari kumas parcasi var.

Ustlerinin acik, transparan veya dar olmasi sakincali degil. Sadece omuzlarinin kapali olmasi yeterli.

Herseyi kutluyorlar. Olumu bile… Cenaze torenlerinde guluyorlar, sevgiyle mutlulukla aniyorlar oleni. Muzik caliyorlar, sarki soyluyorlar, solen havasinda ugurluyorlar.. cunku ruhun evine dondugune inaniyorlar.

Buyuk festivalleri disinda her gun 5 ayri kucuk kutlama yapiyorlar. Tanrilari, insanlari, pederleri, atalari ve seytanlari icin yaptiklari bu kucuk kutlamalar, hayati her gun nese ile karsilamalarina ortam yaratiyor.

Wuku adli takvim sistemini kullaniyorlar. Buna gore, 1 dongu icinde 30 hafta var ve bir sene icinde 2 dongu var. Bunu ciftcilik ve hayvan yetistirmede kolaylik olsun diye yapmislar. Boylece tapinak festivalllerini de cok rahat belirliyorlar.

Yilbasi gununu evde 1 gun boyunca sessiz geciriyorlar ama ondan bir gun once, buyuk ve renkli maskelerle dans ediyorlar, ve gece sonunda kotu enerjileri kovmak adina maskeleri yakarak kutluyorlar.

Kuzeydeki Gunung Anung dagi kutsal, Tanrilarin yasadigi yer olarak kabul ediliyor ve guneydeki deniz ise seytanlarin yasadigi yer olarak simgeleniyor. Bu yuzden tapinaklar hep kuzeye dogru bakiyor ve daga yakin insa ediliyor.

Herseyi genelde sag elle yapiyorlar cunku sol elin saf olmayan el oldugunu dusunuyorlar.

Horoz savaslari meshur buranin. Bunu yapmalarindaki sebepte de, dokulen kan ile seytanlari kovmak var.

Ucurtmayi da cok seviyorlar, her daim havada gormek mumkun.

 hic bu kadar mutlu bir topluluk gormedim. Herkes guluyor ve herkes cok sicak.

People: