17.508 adadan olusmak ne demek soyler misin bana? Zaten dunyanin en buyuk takim adasi Endonezya.

5.000km ekvatoru takip eden bu guzellik, 250 milyon nufusuyla dunyanin 4. en buyuk ulkesi, en kalabalik musluman ulkesi de ayni zamanda. (Ancak diger musluman ulkelerine gore daha ozgurler cunku istedikleri dinle evlenebiliyorlar ve kimse dinini degistirmek zorunda kalmiyor.)

Asya’nin en fakir memleketlerinden biri olan Endonezya, bence tersine, cogundan cok daha zengin. (Zenginligin para ile olculmesine kil otesiyim.)

150’ye yakin aktif volkanlari var! Volkanlarin bu kadar guzel olabileceklerine, gormesem inanmazdim. Muthis etkilendim.

Endonezya tarihi ülkedeki doğal kaynakları elde etmek isteyen yabancı güçlerin etkisinde kalmış. Müslüman tüccarlar bölgeye islamı getirmis. Avrupalı güçler ise cografi kesiflerle “Baharat Adası” adı verilen Maluku’yu elde edip bölgedeki ticareti, tekelleri altına almak için birbirleriyle savaşmış. Sonunda İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle, üç buçuk asır süren Hollanda sömürgeliğinden kurtularak bağımsızlığını elde etmis. Endonezya tarihi daha sonra doğal afetler, rüşvet, bölünme, Suharto sonrası demokratikleşme süreci ve hızlı ekonomik değişikliklerle çalkantılı geçmiş.

2.500 kisilik scubadiving dersi ile de Guiness rekorlar kitabina girmis bir ulke Endonezya.

Kadin ile erkegin, cogu Asya ulkesinde oldugu gibi, toplum ortasinda yakinlasmasi ayip karsilaniyor ama 2 kiz veya 2 erkek elele tutusursa, arkadasca bulunuyor.

Herseye guluyorlar, sordugun sorunun cevabini bilmeseler bile veya soylediklerine katilmasalar bile. Bunun baslica sebebi, karsilarindakini utandirmamak.

Toplum ortasinda kavga etmek de hic hos karsilanmiyor. Genelde 3. kisi arabuluyor.

Yine ‘kafa’ en onemli yer. Bu yuzden uzerinden birsey vermemekte ya da dokunmamakta yarar var.

Elini beline koyarak durmak, kavga baslangici olarak algilanabiliyor.

Uyuturucu ile yakalanma, hayat boyu hapis ve olum ile sonuclaniyor ama zehirli mantar legal.