Nerdeyse aylardır bu yolu konuşuyoruz.

Her türlü hikayeye maruz kaldığımız için, hayalgücümüz baya bi geniş bu konuda.

3        farklı yoru var bu sınırı geçmenin.

  1. ‘Darien Gap’: Kolombiya ve Panama, birbirine karayla bağlı olmasına rağmen, ortada yol yok! Gerçekten.. Kolombiya Atrato nehri ve bataklığı, Panama tarafından ise yağmur ormanı, sınırı oluşturuyor. Yol yapılması, doğaya vereceği zarardan ötürü engellenmiş. ‘Politik sebeplerin ve/veya masrafların üstü kapatılıyor’ diyenler de olabiliyor tabi..

Burdan her geçenin hikayesi var. Kitap olmuş, tanımlara isim olmuş.

Bu yüzden Boquete hostel’da tanıştığım 80 yaşını aşmış, hepimizden bilgili dedenin dediklerine inanmakta biraz güçlük çektim açıkçası.. ama yine de anlatayım. Geçenlerde bu sınırı yürüyerek geçen biriyle tanışmış. 3 haftadır Panama City’de bir hostel’da yatıyormuş. Geçmemiş yaraları, boş yer bırakmayan sinek, böcek ısırıkları.. Bu yol hiç bir zaman söz konusu bile olmamıştı zaten..

  1. 320 usd’ye Cartagena’ya direkt uçak ile.
  2. 80 usd’ye sınır köyüne uçup, Kolombiya’nın bir kaç köyünde konaklamak durumunda kalarak, duruma göre 3-4 günde, toplam 120 usd civarına da Cartagena’ya ulaşılabiliyor. Güvenli olduğu söylendiği halde, pek çekici gelmedi açıkçası.
  3. İlk 2-3 günü Panama’nın incileri ‘San Blas adaları’nda, son 2-3 günü, Karayip okyanusuna yelken açarak geçirebileceğiniz bu yol -herşey dahil (3öğün yemek,su,snorkel,palet) aşağı yukarı 400usd’ye geliyor.

San Blas Adalarına gitmenin diğer tek yolu uçak. Günlük en ucuz konaklama ise 45 usd.

Diğer taraftan dalgalar dolu bu yol hikayeleri, kimilerini gerebilir ama bize heyecanlı geldi J üstelik kimi hikayeler de çok güzeldi.. Bunu seçtik.. (Panama City’deki Mamallena gibi bir kaç hostelden tekne seçeneklerinizi öğrenebilirsiniz.) LP’nin önerileriyle birlikte sorularım, umarım Yol’unuza yardımcı olabilir.

  1. Nerde yatılacak – kabin mi yer mi?
  2. Yelkenlinin boyutu nedir? Kaç kişi olacağız?
  3. Herkes için yeterli can yeleği var mı?
  4. Güvenlik ekipmanları ve radyo var ve çalışıyor mu?
  5. Kaptanın ehliyeti var mı?
  6. Yemek ve su ücretin içinde de, ne gibi seçeneklerimiz olacak?
  7. Hava, rüzgar ve dalga koşulları nasıl? Yakın zamanda yolculuğu yapan olmuş mu bildiği?
  8. Yanımıza almamızı önerdiğiniz başka bir şey var mı?

Bu soruların cevapları, en yakın yola çıkacak ‘Motus Vivendi’den neyseki olumlu geldi. Çünkü özellikle Kath için, zaman da önemli bir karar etkeni oluşturuyordu – Kolombiya’da kuzeni bayadır O’nu bekliyordu. Kaptan Haugen (isminden de anlaşılabileceği gibi Alman) ile kısa bir tanışmamız da oldu.

Doğru karar olup olmadığını Yol’un sonunda söyleyebileceğim haliyle.

Haydi rastgele :p