Rehberimizi, kahvalti sonrasi, Tiger Nest’e kadar, sorulara bogmaya devam ediyorum;

Kral cok adil ve iyi bir kral, hep bunu tekrarliyor. 3.kraldan itibaren tum krallari icin cok saygi ve giptayla bahsediyor.

‘Majesty’ birakin para kacirmayi, kendi arabasini bile kendi almamis. Bir Range Rover hediye edilmis O’na.

Ayrica askerlik veya monk egitimi sart degil Bhutan’da. Ki Budhist olan ulkelerin cogunda, en azindan bir sureligine monk olmak zorunlu (Monk olunca evlilik, alkol, seks, uyusturu vs yasak). Monk egitimini soruyorum hemen: Isteyen herkes Monk/Nun olabiliyor. Tum gun egitimleri ve dualari var. ‘Sabaha karsi 04.30’dan 09.00’a kadar. 09.00’da 1 saat kahvalti arasi. 10.00-13.00 arasi devam. 13.00’de yine 1 saatlik yemek arasi ve 21.00’e kadar yine devam’ rutininde hayatlari. Bir insanin monk olduktan sonra yine de normal hayata donme imkani var fakat toplum hos karsilamiyor bu durumu.

 ‘Budhizm’de bir Tanri yok degil mi, hatta Buddha kendisine tapilmasini da istemezmis aslinda ve bu yanlis anlasilmis, degil mi?’ ‘Aslinda cok fazla oyle degil’ diye cevapliyor ve devam ediyor: ‘Biz hala Budha’nin yasadigina ve cennetten bizi koruduguna inaniyoruz,’

Buddha da kral veliahti aslinda. Babasinin, oglunun disarda kendini gelistirebilecegine dair inanci hic olmadigindan, saray disina cikmasina bir gun bile izin vermemis. (O da su an Kathmandu’da yasayan kucucuk Tanrica gibi (–ki aslinda cok daha sert cunku Kumari’nin adet gorunce Tanricaligi bitecek)) 4 duvar arasinda hapis yasamis. 27 yasinda bir gun babasi disardayken, yanindaki yardimcilarini ikna edip, saraydan kacmis ve sehri, icinde yasayan halki o gun ilk defa gormus. Yasli insanlar gorunce sok olmus, ancak o zaman insanlarin yaslandigini anlamis. Gordugu fakirlik, uzuntu, aci karsisinda kendisini cok kotu hissetmis. Saraya donmek zorunda kalmis ama bir daha hic eskisi gibi olamamis. Ve sonunda dayanamayip 29 yasinda saraydan kacarak kralligi red etmis ve halk arasina karisarak yardimci olmayi hedeflemis. Buddha da zaten gercek adi degil, ’the enlightened one’ anlamina geliyor.

Bu arada ‘ayda 100 dolar kazanip, 10’unu monklara verme’ mevzusunu sorma cesaretinde bulundum. Aslinda dogruymus ama artik devlet o kadar iyi bir sistemle calisiyormus ki, bu bedel artmis bile.

 TIGER NEST / PARO TAKTSANG / TAKTSANG PALPHUG MONASTERY

Efsaneye gore, 8.yy’da, Padmasambhava (Guru Rinpoche), karisinin reankarnasyonu olan kaplanla, Tibet’ten bu noktaya, ucarak gelmis. Ve ardindan 3 yil, 3 ay, 3 hafta, 3 gun, 3 saat  boyunca meditasyon yapmis burada.

(Padmasambhava, Bhutan’a Budhism’i getiren Guru olarak biliniyor)

‘Cave’ yerine ‘nest’ denmesinin sebebiymis, kaplanin ucmus olmasi.

1692’de yapilmis buraya ilk tapinak. 1998 yilinda cikan yangin ardindan, 2000’de renove edilmis ve turistlere acilmis. malzemeler, iplerle yukari cekilerek tasinmis.

Hayatimin ilk gercek hiking tecrubesini Bhutan’da yasamak, bekledigime degmis bir tecrube!!.. Acilar icersindeyim o ayri, ama Degdi her evresine!

Her an meditasyon gibi, icsessizlik cekiyor her daim seni icine!..

6

 7

 8

O kadar tirmanmanin ardindan bir de kocaman merdivenler cikinca karsimiza, tam sikayet edecektim ki, neredeyse 90’ina gelmis, ciplak ayakli monklar, nun’lar, sirtinda 4 yasinda cocugunu tasiyarak rahatlikla cikiyor.. Gulp.

Toplam 5 saat; 3,5 saat tirmanma, yarim saat cay molasi ardindan, yaklasik 1 saat de asagi inmemiz surdu.

sonsuz sukur!

———

Otele donup, yine muthis servis esliginde, zengin cesitli mamalarimizi yedikten sonra, cantalarimizi toplayip baskent olan Thimphu’ya dogru yola ciktik.

Yeni nesli sordum rehberimize. Gencler hala evlenmeden once flort etmiyorlarmis ama ayni is ortaminda olanlar, isten sonra birseyler icmeye gidebiliyormus.

Sinemalari varmis ama eskiden hint filmleri seyredebilmelerine ragmen, artik sadece budhist filmler gosteriliyormus.

Aile degerleri onemliymis. Gerci bir dergide bireyselligin on planda oldugu yaziyordu ama rehberimiz komsuluk degerlerinin de kuvvetli oldugunu soyledi. (Heralde yer yer degisiyordur bu durum bizdeki gibi.)

O kadar saf bir yer ki burasi, bu kadar sohbet ardindan ancak ‘seni seviyorum’un tercumesini ogrenebildim – na ce lu ga, opucuk’unku ise ‘wuu’.

THIMPU

Thimpu sinirina girdigimizi Wanchu nehrinden anliyoruz. Biri bitiyor (ilk gun gordugumuz Pachu nehri), biri basliyor.

 Riverview hotel #310’e variyoruz.

Lokal biralari, Druk 11000 esliginde aksam yemegi ardindannn, simdiye kadar ki en sicccak odamizda, cok rahat dusumuzu da aldiktan sonraaa, bir diyardan baska bir diyara ZzZZzZz…