Kahvaltida Bhutan bali denedim. Cok guzel tadi, daha tane tane.

Thimpu 1961’de baskent olmus.

Ulkenin en kalabalik sehri olmasina ragmen, yine cok tenha ve sessiz geliyor.

venividivici

NATIONAL MEMORIAL CHOETEN

Bhutan’daki en buyuk Stupa!

Rehberimizin en sevdigi 3. Kral anisina yapilmis. Etrafinda, saat yonunde donen budhistler, bunu her gun ya oglene ya da aksam 9’a kadar yapiyorlar! (bu ‘dönme’ olayi da her dinde var, ne kerametse..)

——————–

Ardından, Budda’nin fertility tapinagina gittik. Kadınlar, dogurmak icin, gelip buraya, yine donerek dua ediyorlar. Budhistler, dogduklarinda, aileleri onlari ya buraya, ya da divide madman’inkine goturur, isim alirlarmis. Yani veliler degilmis isimleri koyan. Bazen bir kac isim de alinabiliyormus. Rehberimiz 3 erkek kardes olmasina ragmen, hepsinin adi ayni mesela, o da olabiliyormus.

Diger dogurganlik tapinagi olan ‘the divine madman‘in, efsanesi de, logosu da cok enteresan! Ozellikle kadınları, cinsel yolla ‘aydinlatiyor’mus! Ev girislerindeki penis resimlerinin aciklamasi da gelmis oldu teskler! Kotu ruhlari kovmak icinmis de. Drukpa Kunley, nam-i diger ‘the divine madman’ de, Bhutan’a Budhism’i getirenlerden. Ayni zamanda sair de.

————————

Mandala’lari yaptiklari tuval’lerin yapilisini gormeye gittik – o kadar zahmetli ki, o bos tuvallerin kendisi bir sanat eseri!

——————————————-

Yanindaki galeriyi gezdik..

————————————————-

Geleneksel kiyafetlerin dikildigi bir yere gittik.

————————————————-

National hayvanlarini gormeye gittik – takin. Vucudu inege, kafasi keciye benziyor. Efsanesi ise soyle;  Yine bu ‘divine madman’, guc gosterisi adina, bir gun bir oturusta, tam bir inek ve tam bir keci yemis. Ardindan da, ikisini birlestirerek, ‘takin’ diye adlandirdigi bu hayvana can vermis.

Cok uzaktaydi, biz de dergideki resmini de cektik 🙂

——————————————

Parlement binalarini gorduk uzaktan.

Bugun tek rakkamla biten plakali arabalarin park etme hakkiymis. Kral, hava kirliligi olmasin diye (ki bize orman gelir buralar) sehrin disina park ettirtiyor arabalari. Halbuki burada trafik olabilecegini dusunemiyor bile insan.

—————–

 Son olarak, sehirden ayrilmadan once, guzel bir fotograf karesi cekmek uzere, bizi bir manzara alanina goturduler.

Paro’daki muzeye, kapanmadan once yetismek icin, 15.00’de baskent Thimpu’dan ayriliyoruz.

Kralin bir guzelligi daha: insanlar okusun ve calissin diye, mumkun olan her yerde is imkani sagliyor! Mesela ulkede trafik lambalari yok. Onlar yerine polisler calisiyor ve trafik isigi gorevi goruyorlar.

(hayalimdeki prensi mi buldum acaba :))

——————————————————————————-

National Museum of Paro

7 katli bu muzenin her katinda ayri ayri canak comlekler / silahlar / kiyafetler / resimler / mandalalar vs var. Ama icindekilerden cok, bana binanin ic yapisi enteresan geliyor, kendisi zaten muze gibi.

Burada, the only guru ile ilgili bilgi topladik. Buddha’nin olumunden 700 yil sonra, Pakistan sinirinda, Ugyen adli ulkede, bir lotus ciceginin icine dogmus. 8 ayri manifestosu varmis.

Her giriste gordugumuz dogu, bati, kuzey, dogu krallari burada da var.

Ve yine cok yerde rastladigimiz arkadaslik sembolu ve 6 halimiz de var giriste.

———————-

          Yazarken farkediyorum da amma yer gezmisiz.

Bunlarin arasinda beni en cok etkileyen Dzong ! son noktayi koyuyor.

Sarayin yarisi idari isler icin, yarisi da Monk’lar tarafindan kullaniliyor.

Bhutan’da bir bile reklam yok dusunebiliyor musun? Ne bir billboard, ne bir mega board, ne bir pano hic ama hicbirsey! Goruntu temizliligini hayal edebiliyor musun?

Bana sorarsan, bir tek cep telefonlari bozuyor goruntuyu, sessizligi..

Turumuz sonlaninca otelimize geri donduk. Biraz dinlendikten sonra maalesef son harika aksam yemegimizi de yedik. Bhutan bitiyor diye cok burugum.

Burda malesef 5 hedefimden birini – dans olayini gerceklestiremedim. Teselli niyetine Bhutan sarabi getirdi rehberimiz. Goruntusu aynen su, kokosu cok sert ama tadi sasirtiyor cunku kokusuyla alakasiz bir yumusaklikta. Tesekkurler, bir nevi dans oldu hakkatten 🙂

Yarin Tayland’a gececegiz. Henuz kalacak yerimiz olmadigindan, bir internet kafeye gidelim, bakalim dedik. Maalesef asiri yavas calistigindan, bir sonuca ulasamadan da otele donduk. Yarin varinca tourist information’dan bakarizZZzzZZ