Hinduism, Budhism, Jaism ve Sikhism dinleri bu topraklardan cikiyor! Sanskritce de oyle!

Mahatma Gandhi! Bizim Ataturk’umuz! 1947’de ustelik siddetsiz direnisle bagimsizliklarini kazaniyor!

Su an ulkenin basinda bir kadin var ama kadinlar hala hor goruluyor!

Fakirlik, yolsuzluk, gidasizlik, yetersiz hastane ve teror en buyuk dertleri.. Senede yaklasik 900.000 hintli ictikleri acik su veya soluduklari hava yuzunden oluyor. Ustelik 100.000 hintliye sadece 50 doktor dusuyor. Ama bir yandan, dunyanin en buyuk 3. ordusuna sahipler.

%80,5 Hindu, %13,4 İslam, %2,3 Hristiyan, %1,9 Sikh, %0,8 budhist

Gorunen o ki kadinlar cok daha caliskan, ustelik agir isciler! Sattiklari her ne kadar agir olursa olsun, kafalarinin uzerlerinde tasiyorlar!

Koylerde kocalari siltede yatarken, kadinlar yerde uyuyorlar.

Kadinlarin gobeginin acik olmasi gayet dogal ama omuzunu acan bayan taciz ediyor oluyor.

Kadin kadinla, erkek erkekle arkadasca temas halinde olabiliyor ama kadin erkek evli dahi olsa, birbirlerine toplum icinde degmeleri hos karsilanmiyor.

Enerjisi, Sanati, Renkleri, Mimarisi, insanlarin bakislari, mimikleri, kiyafetleri, aksesuarlari, eserleri, alfabesi, cesitliligi asik olmaya deger ama..

1,2 milyar nufusuyla, dunyanin en kalabalik 2. ulkesi Hindistan ve dusunun ki bu halde bile, yerler burada fazlasiyla! kullanisli! Herkes her seyini yere yapiyor! Gun boyunca balgam krasendolari arasinda tukurme sesleri yere! İnsan, hayvan, buyuk, kucuk farketmez, tum tualetler yere! Hala bir cop kutusu gorebilmis degilim. Tum copler de yere!

(Simdi gelelim bizim tualet maceralarimiza.. Read at your own risk!)

Surekli su icmek, iyi guzel hos da.. burada ne kadar saglikli oldugu tartisilir.. Yol’da girmek durumunda kaldigimiz halk tualetleri, yasanilan deneyimler, muze yapilmali! Yanimizda aklimiza gelebilecek tum dezenfekte malzemeleri olmasina ragmen, insan yine de hazirlikli olamiyabiliyormus. Erzaklarimiz cebimizde (kadinlarin erkek gibi iseyebilecekleri dahiane p-mate’ler, purel, kagit sabun, islak mendil, kuru mendil.. ) tualete giriyoruz. Gectim alafrangayi, alaturka bile bildigimiz gibi degil ki burada! Dize kadar gelen bir set ormusler, icine de bir kac delik acmislar, orasi mi alaturka? Bir tane alafranga var ama onun da kapisi yok. Saskinliktan oylece kala kalmisken, muthis duzgun gorunumlu geleneksel kiyafetiyle bir kadin giriyor iceri. Elinde erzagi bile yok, guzel yol gosterir bize diye umarken amanin o ne! Kadin hemen oraciga, etegini kaldirip isedi. Biraktim erzagi, ic camasiri bile yok.. ve ardindan bir masrapa bacaklarina, bir masrapa da terliklerine doktu, cikti gitti. Bakalim daha neler gorecegiz! demeye kalmadan goruyoruz.. halk tualetine bile yapmak istemeyen bir cocuk..

omg

Bunun uzerine zaten yemek yenmez de.. Cok iyi bir yerde degilsen, bence et yeme! Hele tavuk bence hic yeme, deneyim konusuyor! Baharatla aran azsa bile ‘baharatsiz’ iste. Sebze ve pilav en sagliklisi bence. Sulari hep kapali alman gerektigini, buzlu veya acikta hic bir icecegi icmemen gerektigini, acik meyve yiyeceksen, illa kendi kapali suyunla yikaman gerektigini zaten soylememe gerek yok ama bence bu sebeple sokak yemekleri de yeme. Ama onun disinda bol bol ye cunku hersey cok lezzetliii..

Kadınları biyikli, erkeklerin kulaklarini bile killi gormeye alisiyorsun hemen, korkma.

Ineklerin insan hayat duzenine alismis olmalari da cok ilgi cekici. Neredeyse karsidan karsiya gecerken sola saga bakacaklar. Arabalara ve insanlara o kadar alismislar ki, onlar da birer insan gibi davraniyorlar.

Memlekette kornaya basmak sanki sevap. Direksiyonun sagda oldugunu ve cogu arabanin dikiz aynasi bile olmayisini zaten daha once yazmistim. Kendi kendine 5/10/20sn’de bir kornaya basan arabalar yapsalar eminim cok is yapar. Tam burayi yaziyorum, soforomuz adres sormak icin cami acarken, kafasini aynaya vurdu ve ayna yerinden cikti. Biz Jess’le arkada caktirmadan kikir kikir gulerken, adam aynayi yerine takmaya calisiyordu ki, tutacagini da kopardi! Artik ic dikiz aynamiz da yok yani! Puhahahaha.. Ama ne fark eder, Yol’a devam!

Cok fakir ama bir o kadar da renkli bir ulke burasi. Koyu tenlerine cok yakisiyor bu civil civil fosforik renkler.

Yuk araclarini bile ne kadar guzel giydiriyorlar. Resmen sanat eseri yaratiyorlar elleriyle! Saatlerce seyredebilirsin, her biri birinden farkli.. ve saheser!

Semboller de coook ilgimi cekiyor!. Mesela cogumuzun nazi (swastika) isareti diye bildigi isaret, aslinda hindu’lardan alinti.. hatta calinti! Burada kotu enerjileri iyiye donusturmek icin kullaniliyor. Bir olusumun bitisini, yenisinin baslangicini / enerjinin dondugunu simgeliyor.