Rajastan’ın başkenti Jaipur, 3.1 milyon nüfuslu (ki bence bu memlekette hayvan nüfusu da ayrıca sayılmalı ya neyse). Hindistan’ın ‘pembe şehri’ diye geçiyor, ki gerçekten, yer de gök de pembe! (Dünyaya gözlüksüz toz pembe bakmak isteyen buraya mum diksinnn!) Neredeyse 300 yıllık şehir, eşsiz güçlü karakteriyle, günümüzde ‘pek değişmemiş’ dedirtebiliyor.  ama uyarmaliyim, bu şehrin sadece tenha yerleri pembe!

venividivici

JAL MAHAL

– ‘Jal’ ‘su’ demekmis. Yani ‘Su Sarayı’. Man Sagar gölünün ortasında. Masallar diyarı buraları olmalı! Ama maalesef gidemiyoruz oraya..

—————————————————————————————-

Jaipur 2 kisma ayriliyor. Daha once bahsettigim kaos, old jaipur bolgesinde. Amber de oyle. Merkeze 11km.

AMBER FORT

Artık bildigim en dahiyane mimari harikasi yer burası! Amber, eskiden Rajhastan’in baskentiymis. Amber Fort ise krallarin ve kralicelerin kaldigi 33kmlik bitmek bilmeyen bir saraylar silsilesi. Zaten yapimi 137 yil surmus. Gunumuzde gezmesi 2 saat. Her farklı mevsim icin ayri sistemle calisan saraylar var. Mesela ‘mansoon palace’ – yaz aylari icin, klima gorevini goren duvar ve boru sistemleri sayesinde akil almaz dahilikte. Kisin kullandiklari ‘Glass Palace’ ise sadece cam ve aynalardan yapilmis. Aromali yaglari yakarak icinde isinmak icin ideal. En eski saray 138 yilindan kalma. Orayi gezemiyorsun. Ama bir suru de geziliyor. 1590 yilindan kalma family palace + 1712 yilindan kalma army palace…

Cok enteresan olan baska birsey de, bu saraylarda kullanilan boyalarin sadece vejeteryan olmasi. ‘Vegetable painting’ diye geciyor, adi ustunde sadece sebzelerden yapiliyor. (Yuksel Arslan burada cosmustur herhalde.)

Kralicenin 15kg agirliginda mucevher takiyor olmasi, O’nu en az bizim kadar backpackci yapiyor olmaz mi? 🙂 Kraliceleri ‘unique’ dedikleri cinsiyetsizler gozetliyormus. Kral’in koruma icin bu unique’leri tutmasinin sebebi, kraliceleri arzulamamalari ve akillarinin kaymamasi icinmis. Agra’dakinin aksine, burda krallar istedigi kadar kadınla gorusebiliyormus (!). Mesela Kral Maraja’nin 2 resmi karisi ama 150 gayri resmi kadini varmis. Kral Mansing’in ise 12 resmi, 70 gayri resmi esi varmis.

Yine bir suru yerde Ganisha gorduk, hani burnu fil hortumundan olan… Yilani dans ettiren fakir de film karesi degil, capcanli karsimizdaydi.

———————————————————————

JANTAR MANTAR

Hindistan’da 5 sehirde var bu komik laf – Rasathane. Zamanında Sawai Jai Singh tarafından yaptirilmis astrolojik enstrümanlar..

—————————————————

HAWA MAHAL

Ruzgar Sarayi – Kadinlarin festival torenlerini, gorunmeden izleyebilmeleri icin yapilmis, bes katli bir kraliyet lojasi. Şehre rengini verenlerden!

—————————————————

Sunil bu sefer oglen yemegi icin bizi sasirtti. Fena bir yerde ama temizcene bir kati da var. Temiz bir esnaf lokantası – en sevdigimm!  Typical Indian Tali dediklerinden aldik. Icinde 7 adet kucuk tabak var ve sadece 90 INR.

—————————————————————

Megersem trafigin son noktasini dun degil, bugun yasayacakmisiz. Bu arabaların dikiz aynalari da yok! Bu kadar yakin gidilirse, kalmamasi normal tabi. Elini saga sallarsa saga, sola sallarsa sola sapacak demek. Hadi buraya kadar normalize ettin varsay, kardesim her an herkes kornaya basiyor. Surekli bir korna sesiyle, nereden geldigini nasil anlayabilirsin ki? Insanlar duyarliligini nasil yitirmiyor? Bu trafikten her gun nasil canli cikiliyor?

——————————

GALDAJI

Buraya geldigimizde herseyi unuttuk. Saray gibi, malikane gibi tapinaklarin oldugu, sanki dunyadan kopmus, etrafinda baska hic birsey barindirmayan kucuk bir vadi.. Bambaska bir diyar.  Tepeye kadar tirmandik. Temple’larin icinde ilahi soyleyenler, ganja, chillum icen monklar, vurmali calanlar… ve maymunlar, insan sayisinin kat be kati, artik onlarin diyari.. Gunes tapinagindan manzara, en guzeli..

Donus yine sancili gecti. 1,5 saat trafik ustumuzden gecti. Ama  sonunda aldigimiz hediye yine cok sukur ziyadesiyle degdi. Bira ve patates esliginde Sunil’in anlattigi hikaye omur boyu anlatmaya degerdi. Her ne kadar, ‘arkadaslarim’ diye baslattigi hikaye, bizim suratlar burustukca, ‘bir kac insan’a donusse de, hikayenin ozu, kafasini iyi yapmak icin 1 ay boyunca ayagindan cikarmadigi corabi, su ile kaynatip icen insanlar da var bu hayatta!

Suprati cnm (:iyi geceler)